søndag 5. oktober 2014

Grindvevsband til bunadEit stort prosjekt er i gang! Haustkveldane skal frå no fyllast med veving i tillegg til alt det som høyrer spedbarnstida til for fugleminsten. Når han er plassert i vogga, slenger liten fugl seg på golvet og spenner seg fast i eit intrikat system av trepinnar, renningstrådar og innslagslin. Det tek nesten ein mønskterrapport før beina sovnar, og tre før ryggen krever ein pause. Så ti centimeter er om lag maksimal lengde veving per dag. Ikkje rart handvovne bunadsband er dyre, om ein skal kjøpe dei!

Desse grindvev-banda er til ein liten Sunnfjordbunad som etter planen skal bli ein familiebunad som skal gå på omgang i slekta etter kvart som det (venteleg) kjem fleire jenter etter kvart. Mange medlemmer av familien gjer litt kvar, og det kjem til å bli veldig fint! Den som skal lagast no, kjem til å bli enno meir ordentleg lik bunadane til vaksne, enn denne på bilete frå maitid i år.

Men grindvevingsbiten er med tynne trådar, og det er berre å veve på, kvart innslag tek oss nærare dei om lag sju meterane med band som skal vere sydd fast i kantane rundtom på bunaden og det breiare grindvovne fangbandet som er kanskje halvannan meter.
I dag rundast den første meteren med (brukbart) band, det er lenger enn lengda på Fugleungen for tida, så det passar bra. Slik som ho har vakse etter å ha blitt storesøster, må det verkeleg vevast på!


Samstundes kan ikkje alle ting målast i meter. Det er morosamt å lage noko som er brukbart og ordentleg og kanskje vil bli brukt i lang tid framover, det inspirerar til å gjere arbeidet ordentleg. Gleda over handtverket målast verken i meter eller kroner, og kan heller ikkje heilt skjønast av nokon som ikkje set pris på handlaga arbeid. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar