fredag 21. februar 2014

Bolle i omnen


Fylte bollar er ein favoritt å servere på avslutningar for tida. Dei er enkle og nette, og lette å ete.
Den første gongen dei var med på jobb-avslutning, var for å intensivere ventinga på fugleungen to-tre veker før fødselen, og då var bollane svært symbolske. Dei var konkrete bollar i omnen. Med si runde form minna dei mykje om forma på liten fugl sin mage. Dessutan var dei små og søte, og fylte med ei så langt ukjend overrasking...

Prøvesmakar-sommarfugl

Fylte vaniljebollar

50 gram gjær
200 gram sukker
4 dl mjølk (lett eller skumma er fint, laktoseredusert hevar som eit uvêr om det skulle vere ønskeleg)
1 dl sukker
1/4 ts hornsalt
1 egg
13 dl kveitemjøl (+litt til)
Vaniljekrem frå pakke
Smelta smør
Strøsukker eller perlesukker

Smuldre gjæren i ein bolle. Smelt smør i ei gryte, og hell mjølka over, og dette varmast til 37
grader. Slå væska over gjæren. Tilsett sukker, hornsalt, egg og det meste av mjølet.
Kna deigen til den slepp bakebollen. Hev i ein time på ein lun stad.

Ta deigen opp på bordet, del den i to delar og kjevle ut til ein tynn, firkanta leiv.

Del deigen inn i kvadratiske ruter på om lag 5-6 cm. Legg ei god teskei vaniljekrem på kvar rute, samle kvart hjørne av ruta over fyllet og lukk utan å få vaniljekrem mellom
kantane. Vaniljekrem mellom skøytane gjer det umogleg å lukke bollen. Set kvar bolle med skøyten ned i ei muffinsform.

Etterhevast i 40 minutt.
Steikast i 250 grader i om lag 8 minutt. Pass på, dei blir fort brune på den høge temperaturen!

Etter steiking penslast bollane med smør og dyppast i perlesukker eller som her, blomesukker.

Blomesukker


3 dl perlesukker/strøsukker
2 ss sitronsyrepulver
rive sitronskal
det raude frå raudkløver
hakka surkløverblad
ringblome
kornblome
eller andre blomar som er etande
Bland saman, lat tørke. Kan brukast på det meste, til dømes fruktsalat, sukkerpynt på kva som helst, i ostekake i staden for sukker, på jordbær...

Ein ser eigentleg ikkje at det er blomar etter at sukkeret har stått ei stund, det er berre små fargekorn i sukkerpynten som har ein litt syrleg og god smak.

Bollane med blomesukker blir mest som eit karneval!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar